PROFILAXIE STOMATOLOGICA

Ce este profilaxia stomatologica?

 

Cand ati fost ultima oara la dentist? Daca raspunsul la aceasta intrebare este “acum mai bine de un an”, “acum doi ani” sau mai mult, atunci cu siguranta este momentul sa faceti o programare la medicul stomatolog pentru un tratament profilactic. Mai ales ca problemele dentare pot sa apara si in lipsa durerii sau altor simptome sugestive.

Asa cum sugereaza si numele, profilaxia stomatologica se refera la procedurile de curatare si ingrijire orala pentru prevenirea afectiunilor dentare, de la carii la afectiuni parodontale, probleme ce pot duce chiar la pierderea dintilor.

O buna ingrijire orala la domiciliu nu inseamna automat ca sunteti imuni in fata bolilor dentare. Pentru a evita situatii care va pun in pericol sanatatea dintilor puneti acent pe preventie: controale regulate la medicul dentist si tratamente profilactice.

 

La ce foloseste profilaxia stomatologica?

 

Tratamentele profilactice realizate la intervale regulate de timp ajuta la mentinerea sanatatii cavitatii bucale, jucand un rol esential in prevenirea si stoparea progresiei gingivitei si a bolii parodontale.

Cele doua afectiuni apar atunci cand bacteriile se acumuleaza si se formeaza tartrul pe tesutul gingival, fie deasupra, fie sub linia gingiei. Tartrul provoaca inflamatii grave care, la randul lor, produc un raspuns inflamator cronic in organism. Ca urmare, organismul incepe sa distruga sistematic gingia si tesutul osos, facand dintii sa se miste din pozitia lor si chiar sa cada.

Exista si alte beneficii ale profilaxiei stomatologice, cum ar fi:

  • Identificarea problemelor dentare - deoarece profilaxia implica in prima faza o examinare amanuntita a intregii cavitați bucale, medicul stomatolog poate depista afectiuni dentare, cum sunt cariile.
  • Aspect estetic placut al danturii - este greu sa te simti increzator in zambetul tau daca dintii sunt patati sau galbeni. Profilaxia te poate scapa de aceste probleme, redand zambetului stralucirea naturala.
  • Respiratie proaspata – halitoza (respirația urat mirositoare persistenta) reprezinta un efect al bolii parodontale, de aceea este importanta indepartarea profesionala a tartrului si placii bacteriene.

 

Cate tipuri de proceduri specifice profilaxiei stomatologice exista?

 

In cadrul clinicii ATDENT pot fi realizate urmatoarele tratamente profilactice:

Detartraj cu ultrasunete - aceasta este o tehnica moderna de inlaturare a tartrului de pe dinti si de sub gingii, fiind o metoda nedureroasa si care nu afecteaza structura dintelui. Detartrajul periodic ajuta la indepartarea depunerilor de tartru, reducere nevoia de a trata canalele radiculare si se evita astfel pierderea dintilor naturali.

Scalare si planare radiculara – aceasta procedura nechirurgicala se realizeaza sub anestezie locala si presupune curatarea atenta a suprafetei radacinii dintelui, fiind eliminata orice urma de placa bacteriana sau tartru.

Periaj profesional - de regula, periajul profesional se face dupa fiecare sedinta de detratraj, dar nu il inlocuieste pe acesta. Procedura este neinvaziva si nedureroasa si are rolul de a indeparta placa bacteriana si micile pete superficiale cauzate de alimente sau tutun, precum si de a lustrui dantura.

Air-Flow - aceasta este o metoda moderna si neinvaziva prin care se obtine curatarea profesionala a danturii. Comparativ cu alte metode chimice de albire, Air-Flow-ul nu foloseste procese chimice.

Sigilarea santurilor si flosetelor – in zona dintre santuri si flosete se dezvolta frecvent carii, iar pentru a preveni aceasta problema medicii izoleaza spatiul folosind un material de sigilare.

Tratamente antiinflamatorii pentru gingivite – analgezice topice si medicamente antiinflamatoare sunt prescrise pentru calmarea simptomelor si vindecarea rapida a inflamatiei gingiilor.

Fluorizare si desensibilizare dentara – tratament cu fluor este nedureros, ajuta la prevenirea cariilor si reduce sensibilitatea dintilor.

Tot in cadrul clinicii noastre pacientii pot dobandi zambetul de vis prin procedurile de albire a dintilor:

  • Tratament de albire profesionala extrinseca si intinseca;
  • Tratament de albire cosmetica a dintilor cu peroxizi de hidrogen si lampa U.V.

 

Ce se intampla daca deja ai lucrari protetice?

 

Profilaxia stomatogica este importanta si in situatia in care aveti punti, coroane sau proteze. Curatarea lor periodica ajuta la pastrarea lor functionala, dar si estetica, pentru mai mult timp.

 

Etapele tratamentului profilactic

 

Orice control preventiv la medicul stomatolog incepe cu istoricul medical, urmat de exameniarea cavitatii bucale si a tesutului gingival. Medicul va face apoi o evaluare privind gradului de depunere al tartrului si va observa daca exista alte probleme dentare ce necesita tratament, cum ar fi cariile. In cazurile in care dentistul suspecteaza potentiale probleme de sanatate orala ce nu sunt vizibile cu ochiul liber va indica pacientului sa efectueze o radiografie dentara.

Odata examinata atent dantura medicul stomatolog va incepe procedura de igienizare (detrartaj). Cu ajutorul uor instrumente speciale se va face atat o curatare supragingivala, adica se va indeparta tartrul de deasupra liniei gingiei, precum si o curatare subgingivala. Aceasta din urma este cel mai important pas pentru pacientii cu boala parodontala, deoarece medicul dentist va indeparta tartrul din buzunarele gingiilor si de sub linia gingiei. Urmeaza apoi indepartarea placii bacteriene de pe suprafata radacinii dintelui. La final se va face un periaj profesional care va lustrui dintii si va indeparta petele (coloratii dentare) cauzate de tutun, alimente sau bauturi.

 

Recomandari dupa tratamentul profilactic

 

Tratamentul profilactic nu se termina la plecarea din cabinetul stomatologic ci continua si acasa, cu o buna rutina de ingrijire orala. Medicii va vor oferi sfaturi cu privire la cea mai buna tehnica de periaj, care trebuie realizat de doua ori pe zi, la care se adauga folosirea apei de gura si atei dentare pentru o curatare cat mai profunda a dintilor.

Desi ne-am dori sa avem tot timpul un zambet perfect si sanatos, igiena orala de acasa nu este suficienta pentru a preveni acumularea placii bacteriene si a tartrului. De aceea este important sa venim la mediul stomatolog de doua ori pe an pentru un detrartaj si o curatare profesionala. Unii pacienti, cum sunt fumatorii sau persoanele cu risc ridicat de boli dentare, pot necesita tratamente profilactice mai des, o data la 3 luni sau 4 luni.