PEDODONTIE

Ce este pedodontia?

 

Copiii sunt diferiti de adulti iar pentru ei vizita la medicul stomatolog trebuie sa fie o experienta cat mai placuta si confortabila. De aceea, in cadrul clinicii ATDENT exista o specialitate dedicata exclusiv acestora: PEDODONTIE.

Cunoscuta si sub denumirea de stomatologie pediatrica, pedodontia este specialitatea medicala care se ocupa de diagnosticarea, tratarea si preventia problemelor dentare ale copiilor de toate varstele, de la sugari la adolescenti.

Cum dintii de lapte (dentitia temporara) ai copiilor apar in general dupa varsta de sase luni iar pana la varsta de 6-7 ani acestia sunt inlocuiti cu dintii permanenti (dentitie definitiva), in aceasta perioada este foarte important ca cei mici sa treaca periodic pragul cabinetului medicului pedodont. In acest fel, parintii se vor asigura ca cei mici vor avea in viitor o dantura sanatoasa.

Fara o ingrijire orala adecvata, copiii se pot confrunta cu aparitia cariilor si a altor afectiuni care pot provoca probleme cu dintii pe termen lung. Studiile arata ca 75% dintre copiii din Romania au carii pe dintii temporari iar 40% pe cei definitivi.

 

Ce tipuri de proceduri ofera medicii pedodonti?

 

Medicii pedodonti examineaza si trateaza micutii pacienti cu multa rabdare, echipamentele pe care le folosesc sunt special concepute pentru acestia, iar cabinetul este amenajat pentru a-i face sa uite de “frica de dentist”.  Iata si care sunt procedurile realizate in cadrul clinicii ATDENT:

  • Examen oral preventiv, iar la sugari include si evaluarea riscului de aparitie al cariilor;
  • Ingrijire dentara preventiva;
  • Tratament pentru carii sau alte afectiuni dentare;
  • Tratament pentru afectiunile gingiilor;
  • Igienizare dentara profesionala si fluorizare;
  • Consiliere pentru obiceiuri nesanatoase, cum ar fi suptul degetului mare;
  • Evaluare si tratament pentru indreptarea si alinierea corecta a dintilor si corectarea unei muscaturi gresite (malocluzie);
  • Ingrijire in urma unor traumatisme dentare (dinti fracturati, fisurati, avulsia dentara).

 

La ce foloseste pedodontia?

 

Medicii specializati in pedodontie vor ajuta sugarii, copii si adolescentii in tratarea urmatoarele probleme dentare:

Probleme cu dentitia - medicii pedodonti trebuie consultati in cazul in care un sugar are o dentitie intarziata, adica primul dinte nu apare pana la varsta de 1 an. Dezvoltarea dintilor si a maxilarelor este importanta pentru dezvoltarea vorbirii corecte.

Malocluzie (dinti nealiniati) – aceasta afectiune se refera la aliniera incorenta a dintilor in timpul muscaturii. Cu alte cuvinte, dintii maxilarului superior si inferior nu se aliniaza perfect atunci cand copilul inchide gura. Acest lucru poate crea probleme cu masticatia (mancatul) sau vorbirea. De asemenea, malocluzia poate provoca dureri la muscatura sau rani la interiorul gurii, gingiilor si limbii.

Carii dentare – chiar daca dintii de lapte vor cadea si vor fi inlocuiti cu dinti permanenti, este totusi important ca acesti dinti de lapte sa fie bine intretinuti. Copiii au o probabilitate crescuta de a dezvolta carii iar acestea pot expune pulpa dentara interioara la bacterii si pot provoca dureri de dinti foarte puternice.

Abcese dentare – infectie in jurul gingiei sau radacinii unui dinte, care provoaca dureri intense. De cele mai multe ori este cauzat de o carie netratata.

Gingivita – inflamatie a gingiilor, in principal din cauza igienei orale necorespunzatoare.

Demineralizarea smaltului dentar – apare frecvent la copii din cauza acumularii de placa bacteriana pe dinti, favorizand astfel aparitia cariilor.

 

Etapele tratamentului pedodontic

 

Specialistii din intreaga lume recomanda parintilor sa mearga cu copilul pentru primul control la medicul pedodont la 6 luni de la apariția primului dinte sau în jurul vârstei de 1 an. In acest fel, medicul poate monitoriza evoluția dinților si gingiilor copilului si poate preintampina posibile afectiuni.

In timpul consultatiei, medicul va examina complet gura si dantura copilului, gingiile, maxilarul si muscatura. Daca micutul pacient are pete, placa bacteriana sau tartru pe dinti, medicul va face o igienizare profesionala a dintilor (detrartaj).

In cazul in care copilul se confrunta cu carii dentare, medicul va curata dintele, dupa care va aplica o plomba.

Exista si procedura de prevenire a aparitiei carilor numita sigilare dentara, recomandata in special copiilor care inca au dinti de lapte. Procedura presupune aplicarea unui sigilant pe suprafata superioara a dintelui, actionand astfel ca o bariera impotriva depunerii resturilor alimentare.

Daca dintii sunt demineralizati se va recomanda tratamentul cu fluor, prin care un gel se va aplica pe suprafata smaltului dintilor. Fluorul trebuie administrat regulat la intervale de 3 sau 6 luni.

Pentru malocluzii, medicul va corecta aliniera incorecta a dintilor prin inserarea unui aparat dentar.