Ortodontie

Ce este ortodontia?

Pentru a avea un zambet perfect dintii trebuie sa fie aliniati corect. Iar specialitatea stomotologiei care ne poate ajuta in aceasta privinta este ortodontia.

Cuvantul ortodontie vine din limba greaca si este compus din „orthos” care inseamna drept sau corect si „dontic” care inseamna dinti. Prin urmare, medicii ortodonti se ocupa cu indreptarea si corectarea pozitiei dintilor.

Exista o gama larga de optiuni de tratament pentru indreptarea dintilor strambi, remedierea muscaturilor incorecte si alinierea corecta a maxilarelor. Iar daca in trecut copiii erau cei care treceau pragul cabinetelor de ortodontie, in prezent pacienti de toate varstele vin la medicii stomatologi pentru a obtine dantura mult dorita.

Beneficiile ortodontiei

Pe langa imbunatatirea aspectului danturii, ortodontia vine cu beneficia suplimentare, printre care amintim:

  • Imbunatatirea functiei dintilor, inclusiv o mestecare mai buna si o pronuntie si vorbire mai clara;
  • Imbunatatirea stimei de sine;
  • Risc redus de aparitie a cariilor dentare din cauza acumularii particulelor de alimente intre dinti;
  • Risc redus de ranire a gingiilor si traume din cauza supramuscaturilor si malocluziilor;
  • Prevenirea bolilor dentare.

Ce tipuri de proceduri ortodontice exista?

Ortodontia presupune folosirea aparatelor dentare pentru corectarea pozitiei dintilor. In functie de complexitatea fiecarui caz in parte, daca dintii sunt foarte apropiati unul de celalalt, ceea ce ii face sa se rasuceasca sau sa se suprapuna, poate fi necesara indepartarea unui dinte sau a mai multor dinti inainte de montarea aparatului dentar.

Exista mai multe tipuri de aparate dentare:

Aparate fixe – pe fiecare dinte se lipeste o baza dentara (bracket-uri) metalica, ceramica sau safir si se introduce un fir dentar (sarma) prin fiecare baza. Medicul ortodont va ajusta periodic firele pentru a alinia dintii in mod corect. Cand se obtin rezultatele dorite aparatele dentare fixe sunt indepartate complet.

Aparate dentare mobile – sunt aparate detasabile ce pot fi indepartate si aplicate la loc ori de cate ori pacientul simte nevoia. Exista o gama larga de aparate detasabile utilizate in mod obisnuit in ortodontie, inclusiv accesorii pentru acoperirea capului care corecteaza supramuscatura, precum si dispozitive care imbunatatesc pozitia dintilor chiar si atunci cand osul maxilarului se reformeaza

Aparate dentare invizibile – gratie tehnologiei, acestea sunt un tip nou de aparate dentare, tot mai populare, care sunt complet transparente. Acesta este si motivul pentru care pacientii le prefera. Numite si aparate dentare linguale, acestea sunt lipite pe spatele dintilor, nu se observa iar pacientii se simt confortabil atunci cand le poarta.

Pe langa aparatele dentare, ortodontia are si o componenta chirurgicala. Spre exemplu, aceasta se recomanda in cazul pacientilor cu malocluzii severe (muscaturi incorecte). In aceste situatii interventia chirurgicala corectiva pentru a prelungi sau scurta maxilarul. Medicii ortodontii folosesc fire, suruburi chirurgicale sau placi de titan pentru a sustine osul maxilarului. Chirurgia maxilarului este folosita numai daca ati toti dintii au crescut si daca tratamentele ortodontice mai putin invazive nu au reusit.

La ce foloseste ortodontia?

Ortodontia ajuta la corectarea malocluziilor dentare, cum ar fi:

Dinti inghesuiti - acest lucru duce la o muscatura slaba, precum si la un aspect inestetic. Cei mai frecventi dinti care se inghesuie sunt caninii superiori;

Spatiere - distanta nenatural de mare dintre dinti;

Ocluzie deschisa - aceasta apare atunci cand dintii din partea superioara nu ii ating pe cei din partea inferioara;

Ocluzie adanca - dintii de jos tind sa atinga cerul gurii, uneori daunand gingiilor si palatului, iar dintii de sus ating giingiile inferioare. Acest lucru poate duce la deteriorarea gingiilor, boli gingivale si chiar pierderea dintilor;

Ocluzie incrucisata (crossbite) - aceasta apare atunci cand se suprapun dintii din maxilarul superior si inferior;

Protuzie - dintii maxilarului superiori ies in afara;

Prognatism mandibular - maxilarul inferior iese dincolo de maxilarul superior.

Etapele tratamentului ortodontic

Pentru copii, tratamentul ortodontic incepe in general numai dupa ce dintii de lapte au cazut si au crescut cei definitivi. Acest lucru se intampla de obicei cand copiii au aproximativ 12 ani. Pentru adulti tratamentul ortodontic poate incepe la orice varsta.

Inainte de montarea aparatului dentar pentru alinierea corecta a dintilor sau a maxilarelor pacientii trebuie sa isi trateze orice problema orala.

Dupa alegerea si montarea aparatului potrivit, pacientii vor veni in mod regulat la cabinetul medicului ortodont pentru examinari si ajustari ale dispozitivului.

Durata tratamentului ortodontic va depinde de cat de complicata este problema cu alinierea incorecta a dintilor, dar in general este de obicei intre 18 si 24 de luni.

Cand medicul ortodont stabileste ca tratamentul este complet aparatul dentar va fi indepartat printr-un proces simplu si relativ nedureros.

Recuperarea dupa tratamentul ortodontic

O recomandare extrem de important pentru persoanele care poarta aparat dentar este aceea de a avea o igiena orala adecvata. Periajul incorect poate duce la deteriorarea smaltului, asa ca este foarte important sa va spalati dintii dupa fiecare masa, nu doar dimineata si seara, si sa folositi apa de gura ca parte a rutinei zilnice de ingrijire.

Evitati alimentele lipicioase deoarece acestea se pot bloca sub aparat dentar. De asemenea, trebuie evitate alimentele tari si bomboanele, dar si bauturile acidulate sau cu continut ridicat de zahar.

Dupa indepartarea aparatului dentar va trebui sa purtati un aparat de contentie. Acesta este de obicei detasabil si trebuie purtat in fiecare seara pentru a va mentine dintii in noua pozitie. De obicei sunt dedicate cel putin 12 luni acestui proces.