Ce este implantologia?
De cele mai multe ori medicii stomatologi reusesc sa iti salveze dintii naturali, oricat de complexa ar fi afectiunea pentru care te prezinti in cabinet. Cu toate acestea, uneori acest lucru nu este posibil, dintii fiind extrem de deteriorati. Exista insa solutii optime si in aceste situatii!
Cum? Prin implant dentar!
Implantologia este ramura stomatologiei care se ocupa cu implanturile dentare, redand pacientilor aspectul natural al danturii. Aceasta procedura ajuta in proportie de 95% la recuperarea functionalitatii dentare.
Fie ca ai pierdut unul sau mai multi dinti din cauza cariilor, a unor accidente sau a bolii parodontale, este incomod si jenant sa traiesti fara dantura. Mai mult decat atat, lipsa dintilor afecteaza vorbirea, aspectul fizic si capacitatea de a mesteca.
In zilele noastre implantologia ajuta orice persoana sa-si restaureze functional dantura pe termen lung.
Cate tipuri de implanturi dentare exista?
Cand vine vorba de alegerea implantului dentar potrivit pentru tine exista mai multe variante pe care le puteti lua in calcul:
Implanturi endostale
Sunt cel mai comun tip de implant dentar si se potrivesc la majoritatea pacientilor. Aceste implanturi au o tija in forma de surub sau cilindru ce este introdus direct in tesutul osos din mandibula sau maxilar.
Implanturi subperiostale
In loc sa fie fixate in maxilar, implanturile subperiostale se sprijina pe sau deasupra osului, dar inca sub gingie. Aceasta procedura este utilizata numai daca pacientul nu are suficient os maxilar pentru a fi plasat un implant endostal sau pur si simplu nu doreste sa treaca printr-o interventie chirurgicala orala complexa pentru a adauga os in zona ce urmeaza sa primeasca un implant dentar.
Implanturi zigomatice
Reprezinta cea mai complicata procedura, implantul fiind unul lung si este plasat in osul pometilor pacientului (osul zigomatic), in maxilarul superior.
Pe langa aceste tipuri, daca apar complicatii si maxilarul nu poate sustine implantul mai exista si alte tehnici ce pot ajuta pacientii:
Augmentare osoasa – medicul va reface osul maxiarului pentru a putea sustine un implant;
Sinus lift - aceasta procedura implica adaugarea de os pe sub sinusuri;
Extinderea de tip creasta – in unele cazuri este posibil ca maxilarul sa nu fie suficient de lat pentru implanturi. In aceste situatii medicul poate adauga material osos intr-un spatiu creat in partea superioara a maxilarului.
Mini-implanturi dentare – sunt implanturi foarte subtiri si inguste, inovatoare, utilizate pentru stabilizarea unei proteze dentare inferioare.
Care sunt cele 5 beneficii ale implantului dentar?
La ce foloseste implantologia?
Implanturile dentare sunt solutia ideala pentru pacientii care si-au pierdut dintii naturali.
Acestea sunt plasate chirurgical in osul maxilarului, unde servesc drept radacini ale dintilor lipsa.
Implanturile sunt alcatuite din titan sau zirconiu, materiale ce fuzioneaza cu osul maxilarului. Acest lucru inseamna ca implanturile nu vor aluneca, nu vor face zgomot si nu vor provoca leziuni osoase. De asemenea, acestea vor ajuta pacientul sa isi imbunatateasca vorbirea si aspectul estetic.
Etapele unui implant dentar
Dupa o diagnosticare atenta si indicatia ca dintele natural nu mai poate fi salvat, acesta trebuie indepartat (extractie). Osul maxilar este apoi pregatit pentru operatia de implant dentar.
Pentru confortul suplimentar al pacientului, inainte de a da startul procedurii in sine, se administreaza un anestezic local in zona de tratament. In timpul operatiei, se introduce un implant de titan sau zirconiu in osul pacientului, care se integreaza natural in cursul catorva saptamani. Se folosesc, de asemenea, implanturi dentare pentru a sustine proteze sau pentru a reabilita arcade edentate complet (atunci cand lipsesc toti dintii).
Deoarece exista situatii in care suportul osos in care trebuie introdus implantul dentar sa fie insuficient sau de calitate proasta, se pot efectua interventii chirurgicale speciale care pregatesc osul pentru aplicarea implantului dentar, adica aditia osoasa.
Dupa fiecare dintre cele doua interventii descrise mai sus, medicul sutureaza locul extractiei.
Recomandari dupa implantul dentar
Pentru o evolutie buna post-operator este recomandat sa respecti cu strictete pasii de mai jos: