ENDODONTIE

Ce este endodontia?

Endodontia este ramura stomatologiei care trateaza patologiile ce afecteaza pulpa dentara si tesuturile din jurul radacinilor dintelui. ”Endodontie” provine din cuvantul grecesc ”endo”, care se traduce „interior” si cuvantul „odont”, care inseamna „dinte”.

Desi poate multa lume nu cunoaste acest aspect, endodontia este specialitatea stomatologica la care apelam atunci cand dorim sa ne salvam dintii naturali. Gratie tehnologiilor avansate, prin endodontie pot fi tratate rapid, precis si fara durere problemele care afecteaza interiorul dintelui.

Medicii endodonti efetueaza o gama larga de proceduri, cum ar fi tratamentul de canal (cunoscut popular sub denumirea de ”scoaterea nervului”) sau abcesul dentar (infectie).

Cate tipuri de proceduri endodontice exista?

Medicii endodontisti detin expertiza in diagnosticarea si tratarea cauzelor complexe ale durerii dentare si efectueaza interventii chirurgicale dentare, cum ar fi:

  • Tratamentul de canal (obstructia de canal sau obturatie radiculara) - acesta reprezinta una dintre cele mai frecvente proceduri de tratare a pulpei dentare in cazurile moderate pana la severe de carii dentare;
  • Retratament endodontic (retratament de canal) – presupune indepartarea si inlocuirea materialele utilizate in timpul unui tratament endodotic anterior asupra canal radicular care nu s-a vindecat corespunzator;
  • Tratarea leziunilor sau fisurilor la nivelul dintilor care implica pulpa dentara;
  • Extractia (indepartarea) dintelui – acest lucru se intampla in ultima faza, atunci cand tesuturile dintelui sunt prea deteriorate pentru ca acesta sa mai poata fi salvat;
  • Chirurgie dentara de urgenta - poate implica tratarea leziunilor dentare complexe sau tratarea infectiilor dentare severe;
  • Chirurgie endodontica - indepartarea varfului radacinii unui dinte afectat.

La ce foloseste endodontia?

Medicii endodontici au grija de dintii naturali ai pacientilor. Acestia trateaza pulpa dentara, adica tesuturile interioare ale dintilor, precum si canalul radicular care au fost afectate din urmatoarele cauze:

  • Carii dentare - cum ar fi o carie netratata care dauneaza tesuturilor radacinii unui dinte;
  • Abces dentar - o acumulare de puroi care se formeaza atunci cand bacteriile intra in interiorul dintelui sau gingiilor;
  • Fisuri dentare – o fisura (crapatura) care se extinde pana la tesutul pulpar al dintelui;
  • Leziuni dentare datorate traumatismelor.

Etapele tratamentului endodontic

In primul rand, medicii endodonti vor incerca sa diagnosticheze cauza durerii dentare. Acestia vor folosi radiografii dentare pentru a descoperi cat este de afectat si cat de departe s-a raspandit inflamatia.

Inainte de a începe tratamentul de canal pacientului i se va administra anestezie locala pentru a nu simti durere. Dintele este deschis si medicul endodont indeparteaza tesutul pulpar afectat si obtureaza canalul radicular. Apoi, acesta va curata si dezinfecta zona. Urmeaza apoi umplerea dintelui cu un material special si sigilarea dintelui.

Dupa incheierea procedurii se va face o noua radiografie dentara pentru a verifica daca tratamentul de canal si-a atins scopul.

Tratamentul de canal va necesita mai multe vizite la cabinetul stomatologic, in functie de complexitatea fiecarui caz.

Recomandari dupa tratamentul endodontic

Dupa tratamentele endodontice pacientii pot simti un disconfort minor, insa isi pot relua rapid obiceiurile cotidiene. De asemenea, durerea poate fi resimtita timp de cateva zile dupa tratament, motiv pentru care medicul va recomanda administrarea de medicamente pentru ameliorarea simptomelor. Medicamentele va vor ajuta si la prevenirea infectiilor si accelerarea procesului de vindecare.

Dupa un tratament de canal complex poate fi necesara montarea unei coroane dentare pentru a restabili functia dintelui tratat.

Este important sa urmati instructiunile medicului pentru ca vindecarea sa decurga corect.