Protetica dentara

Ce este protetica dentara?

 

Ti-ai pierdut unul sau mai multi dinti naturali? Dantura ta este vizibil deteriorata? Iti doresti un zambet alb, perfect? Pentru toate acestea exista o solutie: protetica dentara.

Protetica dentara este ramura stomatologiei care vizeaza restabilirea si mentinerea functiilor orale, al aspectului si al sanatatii danturii prin restaurareaa dintilor naturali si/sau a substituirii dintilor lipsa si a tesuturilor orale adiacente cu ajutorul unor lucrari protetice.

Protezele dentare sunt impartite in patru domenii:

  • Protetica dentara fixa;
  • Protezare partiala mobilizabila;
  • Protezare totala mobilizabila;
  • Protetica pe implanturi.

Indiferent daca alegeti tratamentele protetice din motive functionale sau cosmetice, in cadrul clinicii ATDENT medicii nostri va ofera solutii de tratament personalizate, astfel incat fiecare pacient sa obtina un zambet frumos si sanatos.

 

La ce foloseste protetica dentara?

 

  • Inlocuirea dintilor pierduti;
  • Repararea dintilor uzati, crapati, fracturati sau puternic afectati de carii;
  • Restaurarea aspectului natural si placut al danturii;
  • Pastrarea unei bune sanatati orale pe termen lung.

 

Cate tipuri de proteze dentare exista?

 

Protezele dentare sunt dispozitive care inlocuieste unul sau mai multi dinti lipsa sau acopera defecte dentare, in prezent fiind disponibile mai multe tipuri de lucrari:

Implanturi dentare – realizate din titan sau zirconiu, aceste dispozitive sunt plasate pe cale chirurgicala direct in osul maxilarului, unde servesc drept radacini ale dintilor lipsa. Implanturile dentare sunt un inlocuitor fix pentru dinti.

Coroane si punti dentare - coroanele sunt aplicate direct pe dintele natural afectat, avand rolul de a-l proteja. Coroanele pot fi realizate din metal, zirconiu sau ceramica si sunt concepute pentru a arata ca dintii naturali. De cealalta parte, puntile sunt lucrari protetice folosite pentru a inlocui dintii lipsa.

Proteze dentare fixe sau mobile – inlocuiesc dintii pierduti cu dinti artificiali si sunt de doua tipuri: proteze totale (inlocuiesc toti dintii naturali de la nivelul unei arcade) si proteze partiale (inlocuiesc unul sau cativa dinti lipsa). De asemenea, protezele dentare pot fi fixe sau mobile (detasabile).

Fatete dentare – sunt foite subitiri, rezistente, realizate din ceramica, zirconiu sau compozit, ce se aplica pe partea din fata a dintilor. Fatetele dentare schimba forma, culoarea si pozitia dintilor, rezultand un zambet perfect.

Toate lucrarile protetice sunt realizate in laboratorul de tehnica dentara, iar cea mai buna optiune de tratament va fi aleasa in urma unei consultari intre pacient, medicul stomatolog si tehnicianul dentar.

 

Etapele tratamentului protetic

 

Intr-o prima etapa, inainte de inserarea/atasarea protezei dentare, medicul stomatolog va efectua o evaluare detaliata a dintilor si a cavitatii bucale. De asemenea, vor fi necesare radiografii dentare pentru zona/zonele care urmeaza sa fie supuse protezarii.

In urmatoarea etapa medicul specialist va trece la amprentare, procedura prin care se realizeaza un mulaj al danturii pacientului. Mulajul este trimis la laboratorul de tehnica dentara pentru realizarea protezei. Dupa ce proteza este gata urmeaza plasarea acesteia, iar procedura depinde de tipul de lucrarea protetica pe care o primiti.

Daca este vorba de implant, medicul dentist trebuie sa introduca chirurgical un dispozitiv de fixare (stalp de implant, din tital) in os. Apoi trebuie sa asteptati cateva luni inainte de a insera proteza pentru a va asigura ca implantul este corect plasat si fixat in os.

In cazul coroanelor, puntilor sau fatetelor medicul stomatolog poate indeparta un strat din suprafata exterioara a dintelui pentru a-l pregati pentru protezare.

In ceea ce priveste protezele dentare, acestea trebuie verificate pentru ca medicul sa aiba certitudinea ca se potrivesc perfect iar pacientul sa se simte confortabil cu acestea.