PARODONTOLOGIE

Ce este parodontologia?

 

Foarte multe persoane se confrunta cu sangerari ale gingiilor. Desi initial au tendinta de a considera acest semn o problema minora, in spatele sangerarilor gingivale frecvente se pot ascunde afectiuni grave, care, in timp, in lipsa unui diagnostic si tratament corect, duc la pierderea dintilor.

Aici intervine parodontologia, specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul bolilor care afecteaza structurile de sustinere situate in jurul dintilor, cunoscute sub numele de parodontiu (spatiul periodontal). Termenul de parodontologie este derivat din cuvintele grecesti „peri”, care inseamna "in jurul” si „odons”, care se traduce “dinte”.

Parodontiul este un sistem complex de tesuturi, care cuprinde gingii, osul alveolar, ligamentul parodontal și cementul radicular. Functia principala a parodontiului este de a mentine dintii in pozitia lor in interiorul osului, dar actioneaza si ca un tampon in timpul masticatiei, prevenind deteriorarea dintilor atunci cand acestia sunt supusi unor forte excesive.

Medicul parodontolog este specialistul pe care pacientii trebuie sa il vada atunci cand se confrunta boala parodontala (parodontita sau parodontoza), principala cauza de pierdere a dintilor.

 

Cate tipuri de proceduri parodontale exista?

 

Medicii specialisti parodontologi din cadrul Clinicii ATDENT va pot oferi cele mai bune solutii de tratament nechirurgical si chirurgical, in functie de stadiul bolii parodontale.

Tratamente nechirurgicale pentru boala parodontala:

  • Detrartaj – procedura de indepartarea a tartrului acumulat pe dinti, ajutand astfel la vindecarea gingiilor inflamate.
  • Planarea radiculara – indepartarea placii dentare si a tartrului de pe suprafatei radacinii unui dinte.
  • Tratamentul inflamatiei gingiilor.  

Detrartajul si planarea radiculara reprezinta solutia optima de tratare a gingiilor inflamate si de prevenire a agravarii bolii parodontale.

Tratamente chirurgicale pentru boala parodontala:

  • Grefa de gingie – atunci cand afectiunea a dus la retragerea gingiilor (retractie gingivala), medicul parodontolog realizeaza o procedura numita grefa de gingie. In urma acestei proceduri radacina dintelui este protejata de formarea cariilor, se reduce sensibilitatea dintilor si se previn pierderile de tesut osos.
  • Tratament cu laser – o metoda de tratament moderna, mult mai confortabila pentru pacient pentru ca este mai putin dureroasa. Infectia este indepartata si se stimuleaza refacerea tesuturilor gingivale.
  • Operatia cu lambou – o incizie in gingie este efectuata pentru a o indeparta de pe dinti si osul alveolar. Medicul are astfel o buna vizibilitate asupra leziunile parodontale, pe care apoi le indeparteaza. La finalul procedurii se folosesc fire de sutura pentru a reatasa tesuturie gingivale.
  • Drenare abces dentar parodontal – eliminarea infectiei care afecteaza gingia. Procedura se realizeaza sub anestezie locala, deci pacientul nu va simti durere.
  • Gingivectomie – indepartarea excesului de tesut gingival cauzat de boala parodontala.
  • Chiuretaj parodontal – procedura minutioasa de indepartare a tartrului acumulat.

 

La ce foloseste parodontologia?

 

Potrivit statisticilor, circa 5 din 10 persoane cu varsta de peste 30 de ani sufera de boli parodontale. Formele severe ale bolii afecteaza aproximativ 14% din populația adultă la nivel global, reprezentând peste un miliard de cazuri în întreaga lume. Principalele cauze ale bolii parodontale sunt igiena orala deficitara si fumatul.

In lipsa unei igiene orale corespunzatoare, pe dinti se acumuleaza placa bacteriana. Daca placa nu este indepartata in mod corect, printr-un periaj corect si eficient, folosirea atei dentare si a apei de gura, aceasta se intareste si astfel se formeaza tartrul. La randul sau, daca nu este indepartat periodic prin procedura de detrataj, tartrul se acumuleaza sub linia gingiilor, provocand inflamatia si infectia acestora. Astfel apare gingivita.

Daca gingivita este ignorata de pacienti, inflamatia devine cronica si se dezvolta boala parodontoala (parodontita sau parodontoza), in care sunt afectate nu doar gingiile, ci si ligamentele alveolo-dentare si osul alveolar, care se resoarbe. Boala parodontala astfel duce la distrugerea si pierderea dintilor.

Prin pregatirea lor, medicii parodontologi ajuta pacientii in tratarea bolilor parodontale (parodontopatii).

 

Etapele tratamentului bolii parodontale

 

Primul pas al tratamentului este sa mergeti la cabinetul stomatologic de la primele semne ale bolii: sangerari gingivale la periaj, gingii rosii, umflate. In urma consultatiei, medicul parodontolog va examina gingiile si dintii, pentru a observa daca acestia sunt slabiti. Poate fi necesara si o radiografie dentara pentru a evalua osul alveolar.

Daca boala este in stadiu incipient tratamentul este simplu si consta intr-un detrartaj si planare radiculara pentru a indeparta placa bacteriana si tartrul, urmata de o igienizare (curatare) profesionala a dintilor. Uneori, pe langa aceste proceduri se poate administra antibioterapie daca inflamatia tesuturilor gingivale persista.

In stadiile avansate ale bolii parodontale este necesar tratamentul chirurgical. Procedura chirurgicala va fi aleasa in functie de particularitatile fiecarui pacient.

Important de stiut ca prin instituirea unui tratament corect se poate stopa evolutia bolii parodontale si afectiunea poate chiar fi vindecata.

 

Recomandări după tratamentul bolii parodontale

 

Dupa tratament este important sa preveniti depunerile de tartru deoarece acestea afecteaza gingiile. Cu alte cuvinte, succesul tratamentului depinde de modul in care pacientii au grija de sanatatea lor orala.

Astfel, pacientilor li se recomanda sa isi curate dintii in mod corect: periaj de doua ori pe zi, dimineata si seara, folosirea atei dentare, apei de gura si a altor instrumente de ingrijire orala.

De asemenea, pentru a preveni boala parodontala, ideal este ca pacientii sa vina la detrataj o data la 6 luni. Prin vizite periodice la cabinetul stomatologic medicul poate vedea evolutia bolii, daca aceasta s-a vindecat sau a reaparut, iar daca se observa noi leziuni parodontale acestea pot fi tratate in stadii incipiente.

In ceea ce priveste detrartajul, imediat dupa procedura este posibil sa resimtiti un anumit disconfort atunci cand beti lichide reci sau calde. Orice sensibilitate ar trebui insa sa dispara treptat in cateva zile, timp in care evitati lichidele si alimentele reci/calde. Daca resimtiti durere la nivelul gingiilor in urma tratamentului sau la nivelul zonei in care s-a realizat anestezia puteti utiliza medicamente analgezice